YABANCI ŞİRKETLERİN ŞUBE VE İRTİBAT BÜROSU AÇMASI

İrtibat büroları; şirket ve şubelerden farklı bir yapıya sahip olup, piyasayı gözlemlemek ve faaliyet gösterilmesi planlanan bölgenin ekonomik potansiyelini daha iyi anlamak isteyen yatırımcılar tarafından, şirket doğrudan yabancı bir ülkede ticari faaliyete başlamadan önce açılabilmektedir.

Türkiye’de de yabancı yatırımcıların artması ile birlikte, yabancı yatırımcıların haklarının korunması, yatırım ve yatırımcı kavramlarında uluslararası standartlara uyulması konularının düzenlenmesi gündeme gelmiş ve bu doğrultuda 05.06.2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu (“Kanun”) ile 20.08.2003 tarihli ve 25202 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği (“Yönetmelik”) yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile irtibat bürolarının kurulması, başvuru için gerekli belgeler, irtibat bürolarının işleyişi, faaliyet alanları ve faaliyet sürelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Yönetmeliğin 6. maddesi uyarınca yabancı ülke kanunlarına göre kurulmuş şirketlere Türkiye’de ticari faaliyette bulunmamak kaydıyla irtibat bürosu açmaya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (“Bakanlık”) izin vermektedir.

Türkiye’de irtibat bürosu kurmak için Bakanlık’a yapılacak müracaatta gerekli kılınan belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru formu,
  • İrtibat bürosu tarafından yürütülecek işlerin kapsamını ve büronun ticari faaliyet yürütmeyeceğine ilişkin taahhüdünü içeren beyanname ve beyannameyi imzalayan yabancı şirket yetkilisinin imza yetkisini gösterir belge,
  • Yabancı şirkete ait ve ilgili Türk Konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş Faaliyet Belgesi,
  • Yabancı şirket hakkında hazırlanmış Faaliyet Raporu veya bilanço ve gelir tablosu,
  • İrtibat bürosunun faaliyetlerini yürütmekle görevli olarak atanan kişiye/kişilere verilecek yetki belgesi,
  • İrtibat bürosunun kuruluş işlemlerinin başka bir kimse aracılığı ile yürütülmesi durumunda vekaletname.

Başvuru belgelerinin ve irtibat bürosunun faaliyet süresi boyunca Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne sunulan belgelerin aslının ibraz edilmesi halinde, belgenin bir örneği Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak aslı başvuru sahibine iade edilir.

İrtibat bürolarının gelir sağlamaya yönelik herhangi bir ticari faaliyette bulunmalarına izin verilmemektedir. Bakanlık, irtibat bürolarına yalnızca aşağıdaki tabloda belirtilen faaliyetler kapsamında ve belirli bir süreyle açılmasına izin vermektedir.

DAHA DETAYLI BİLGİ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN